Op deze pagina meer uitleg over de 'spelregels' van de DVDexit zomer challenge.

Aanleiding

Bij gegevensuitwisseling tussen zorginstellingen is het Burgerservicenummer (BSN) een uniek nummer om de patiënt te identificeren. Bij het versturen van beelden en verslagen via Twiin, wordt het BSN momenteel op allerlei verschillende manieren meegestuurd. Het staat op verschillende plekken in het DICOM-bestand of wordt telefonisch of via (beveiligde) e-mail doorgegeven. We ontvangen ook signalen dat het BSN soms helemaal niet aanwezig is.

Wettelijk gezien is het verplicht om op basis van BSN uit te wisselen. Daarnaast bestaat het risico dat er fouten worden gemaakt bij het importeren van onderzoeken als het BSN niet op een eenduidige manier wordt meegestuurd. Ook willen veel ziekenhuizen het proces van versturen en ontvangen automatiseren, maar dit is alleen mogelijk als het BSN op de juiste manier wordt aangeleverd.

Kortom voldoende redenen om aandacht te besteden aan de juiste procedure om via Twiin beelden en verslagen het BSN van de patiënt mee te sturen onder het motto “Niet zonder het BSN de deur uit!”.

Inhoud BSN campagne

Om ervoor te zorgen dat het BSN juist wordt meegestuurd, is het belangrijk dat het gehele proces rondom BSN correct verloopt. Dit houdt in van registratie in het EPD tot het versturen via Twiin. Daarom willen we de komende weken aandacht vragen voor een beter gebruik van BSN. Dit doen we stap voor stap, elke twee weken is een ander onderwerp aan de beurt:

  1. Registratie en verificatie – BSN in EPD
  2. Koppeling met PACS – BSN versturen vanuit EPD naar PACS
  3. Koppeling met Twiin gateway – BSN doorsturen vanuit PACS naar Twiin gateway
  4. Controle PACS historie – staat BSN juist in PACS, ook voor historie?
  5. Meten is weten – uitzoeken hoeveel onderzoeken juist wordt verstuurd en ontvangen

De challenge

Op deze pagina vind je de voorlopige uitslag van de challenge. Deze organisaties hebben het registreren en gebruiken van BSN op orde. Kan jij nog wat hulp gebruiken? Stel je vragen aan collega's via het Kennisplatform. Om kans te maken op de hoofdprijs (een berg chocolade en eeuwige roem)!

Laat ons weten via dvdexit@twiin.nl waar jouw organisatie momenteel staat op dit punt.

  • Hebben jullie dit al dik in orde?
  • Heb je vragen? Of heb je hulp nodig?
  • Sta je open om je collega’s in het andere ziekenhuis even op weg te helpen?

Want zoals hierboven al gezegd ..... Niet zonder BSN de deur uit!