taart met dvd
19 mei 2020
Vandaag gaat het mes in de laatste dvd van het St Jansdal ziekenhuis in Harderwijk. Symbolisch dan, want om landelijk uit te wisselen moeten nog 74 ziekenhuizen in Nederland aangesloten worden op Twiin. Het projectteam DVDexit (de dvd de zorg uit) heeft het volste vertrouwen dat dit lukt. Op dit moment staan bijna 30 ziekenhuizen klaar voor livegang in mei. "Voor de zomervakantie willen we 100% landelijke dekking hebben.", aldus projectleider Hans Mekenkamp.

Veel ziekenhuizen willen snel aansluiten op Twiin om met name de reguliere zorg te ondersteunen. Het aansluitteam staat klaar om de 75 Nederlandse ziekenhuizen te ondersteunen met aansluiten. De landelijke dekking wordt bijgehouden op Twiin.nl en regelmatig gepubliceerd via LinkedIn | Programma-Twiin.

Zorgvisie interviewde Anil Jadoenathmisier, Directeur ICT & Innovatie bij VZVZ en Robbert Dijkhuizen, CIO St Jansdal in Harderwijk en Lelystad (premium, download het hele interview onderaan de pagina).

Interview Zorgvisie

 

St Jansdal als eerste klaar voor uitwisseling

"Het begin van het einde van de informatie-uitwisseling per dvd." Kopt de LinkedIn pagina van het St Jansdal op 19 mei 2020. Vanaf die dag start het uitwisselen van beelden via XDM met Twiin. "Dit kon alleen zo snel gerealiseerd worden met dank aan alle partijen: Alphatron Medical Systems, Agfa HealthCare en alle betrokkenen van VZVZ en RSO Nederland."

ms teams

Vrijdag bleek dat de acceptatietesten bij St Jansdal, op wat kleine details na, geslaagd waren. Het hele aansluittraject verloopt via MS Teams en de tevreden gezichten spreken voor zich. Vandaag werden taarten met 'de laatste dvd' bezorgd op de verschillende afdelingen die de dvd gaan missen als kiespijn. Een tevreden Robbert Dijkhuizen, CIO bij Ziekenhuis St Jansdal, deelt de livegang via LinkedIn

"Iedere dokter in ons ziekenhuis die ik het Twiin-systeem uitleg, reageert met: waarom heb ik dit nog niet? Nu moeten dvd’s met gegevens soms via een koerier naar een ander ziekenhuis worden gebracht. Dit systeem voegt dus echt iets toe. Er gaat nu overal in het land zoveel tijd verloren door alle gegevens te uploaden of op dvd te branden en vervolgens elders weer in te lezen. En denk eens aan de datalekken die er ongemerkt plaatsvinden als dvd’s per ongeluk ergens kwijtraken."

Robbert Dijkhuizen | CIO bij Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk en Lelystad in Zorgvisie

Het werk van Twiin is hiermee nog niet klaar

Parallel werkt het programma Twiin door aan nieuwe oplossingen, zoals beelden en verslagen beschikbaar maken op volgorde van tijd binnen de werkomgeving van de zorgaanbieder. Hiervoor worden ook andere standaarden en netwerken meegenomen. De verschillende oplossingen naast elkaar zullen het werk van de zorgverlener nog beter ondersteunen.

"Als een instelling al is aangesloten op een XDS-netwerk, zou je kunnen denken dat dit portaal niks toevoegt’, vervolgt Jadoenathmisier. ‘Maar het biedt dan nog steeds meerwaarde voor communicatie met partijen buiten je netwerk en voor de patiënt. Daar komt bij dat de bestaande netwerken allerminst overbodig worden. Die zijn juist van toegevoegde waarde. We gaan binnen Twiin niet uit van één centrale oplossing, maar willen lokale en regionale knooppunten op elkaar aansluiten. Op die manier behoudt iedereen ook zijn eigen vrije keuze."

Anil Jadoenathmisier | Directeur ICT & Innovatie bij VZVZ in Zorgvisie

Bron: Zorgvisie

Wat vooraf ging

Al begin 2018 besloten de NVvR en VZVZ samen te werken om tot een oplossing te komen voor beelduitwisseling. Al snel sloten verschillende partijen aan en gaf ZN aan het programma te financieren. Toen het programma Twiin in maart 2019 van start ging, bleken de ambities al snel erg hoog en daarmee de oplossing voor beeldbeschikbaarheid nog ver in de toekomst. Daarom werd in december 2019 besloten om als eerste stap de dvd de zorg uit te krijgen. De werkgroep DVDexit is opgericht binnen het programma Twiin om een bestaande oplossing te selecteren waarmee nog in 2020 landelijk beelden en verslagen uitgewisseld kunnen worden.

Na het doorlopen van een zorgvuldig selectietraject is op 20 april Alphatron Medical geselecteerd om een oplossing aan te bieden voor het landelijk uitwisselen van beelden en verslagen. Nadat op 29 april het contract tussen VZVZ en Alphatron werd ondertekend, ging het ineens erg snel! Adriaan Blankenstein, voorzitter van de Raad van Bestuur VZVZ, sprak zijn lof uit richting het team over de werkwijze. "Een zorgvuldig traject waarin toch versnelling heeft plaats kunnen vinden."

Twiin-ICON-documenten

Presentaties en verslagen

De voortgang van het programma Twiin is door samenwerking met meerdere partijen voortdurend onderhevig aan verbeteringen en aanpassingen. Deze presentaties zijn een momentopname en kunnen geen rechten aan ontleend worden.