De dvd de zorg uit!
3 mei 2021
Een van de early adapters van Project DVDexit is het Albert Schweitzer Ziekenhuis. Leo Vaandrager, afdelingshoofd Informatiemanagement, en Cor Ritmeester, afdelingshoofd Radiologie, zijn te spreken over de manier waarop het project zich ontwikkelt. Zeker nu het netwerk landelijk dekkend is. Toch ervaren ze ook een opschalingsrisico. Want ‘er is regelmatig wat vertraging op de lijn.’ Een kritische kanttekening bij een succesvolle implementatie.

“We wisselden zo’n 5.000 dvd’s per jaar uit met het Erasmus MC”, begint Leo. “Met hen hebben we gekeken naar de mogelijkheden van het XDM netwerk ruim voor DVDexit. Ze stelden als voorwaarde voor uitwisseling dat niet alleen beelden, maar ook verslagen meegestuurd zouden worden. Samen met Alphatron en Sectra, onze PACS leverancier, hebben we dat opgepakt. Door onze proef met het Beatrixziekenhuis in Gorinchem waren we het eerste ziekenhuis in Nederland dat DVDexit omarmde.”

Klik, klik, klaar

Ook Cor is blij dat de dvd’s nu echt verdwijnen. Zijn afdeling Radiologie is de centrale spin in het web als het gaat om beelduitwisseling. “Elk uur checken we of er nieuwe beelden zijn, worden ze gekoppeld en zijn daarna direct beschikbaar voor de PACS-gebruikers. Soms komen er veel beelden tegelijkertijd. Dan belt een poli dat ze de beelden al nodig hebben. Die geven we dan prioriteit. Ik hoor vooral terug dat het echt veel tijd scheelt om op deze manier te werken. Ook bij het versturen van beelden ben je met een paar klikken klaar.”

Track & trace

“Maar er is dus nog wel wat vertraging waarmee we kampen. Misschien omdat steeds meer ziekenhuizen ermee werken?”, schetst Cor de situatie. “Wij sturen bijvoorbeeld meer dan we ontvangen. Veel beelden gaan naar het Erasmus Medisch Centrum (EMC). Al een paar keer gaven ze aan de beelden niet binnen te krijgen. Het is jammer dat je dan niet precies kunt zien waar en waarom het mis gaat. Je zou een ‘track & trace’ moeten hebben, zodat je kunt zien waar beelden blijven hangen. Want nu moeten we ze opnieuw sturen als beelden niet aankomen of worden alsnog dvd’s opgevraagd. Dat wil je natuurlijk niet.”

Uitrolfase

Dat nog niet alle ziekenhuizen hun workflow op orde hebben, is een andere kanttekening die Cor benoemt. “EMC is een grote organisatie die veel decentraler werkt dan wij. Gelukkig komen er steeds meer mailboxen bij van de verschillende afdelingen waarnaar we beelden kunnen versturen. Dat ze nog aan het uitrollen zijn, daar hebben we nu nog even ‘last’ van. Maar ik heb er vertrouwen in dat ze het snel oppakken. Er is natuurlijk wel goed contact met de projectleider daar. Je houdt elkaar op de hoogte.”

 

DVDexit!

Interne uitdaging

Voor het ASZ is de volgende stap de interne organisatie informeren over het uitwisselen van beelden en verslagen met Twiin en de mogelijkheden die het biedt. “Daar wachten we bewust mee tot alle ziekenhuizen zijn aangehaakt”, bekent Cor. “Dan hebben wij onze werkwijze in kaart en kunnen we artsen stimuleren beelden via Twiin op te vragen. Misschien moeten we dan nog wel een notificatie inregelen zodra de beelden van de patiënt daadwerkelijk aanwezig zijn. Dat is een interne uitdaging voor onze afdeling. Want 40 mailtjes per dag sturen dat de beelden er zijn is ook niet wenselijk.”

Hoofdpijndossier

Leo en Cor noemen Project DVDexit een waanzinnig mooie ontwikkeling. Leo: “Gegevensuitwisseling was toch jaren een hoofdpijndossier, en nu hebben we in no time die mogelijkheid. Ik ben heel blij met de push-technologie, waarbij je net als met een dvd kunt uitwisselen met impliciete toestemming van de patiënt. Ik hoop echt dat Twiin gaat doorpakken. Niet zo zeer in nieuwe functionaliteiten, maar door te optimaliseren. Een schepje erbovenop, zodat je van die vertraging ook geen last meer hebt.” Hoewel dat geen prioriteit heeft, ziet Leo daarna wel degelijk meerwaarde in een uitbreiding. “Het zou mooi zijn als we ook klinische data kunnen uitwisselen. Of apotheekgegevens. But first things first.”