Kijk wie zich al aangemeld heeft (en wie nog een duwtje nodig heeft).

Aangesloten ziekenhuizen

 

 

Praktijkcase: Het Albert Schweitzer ziekenhuis en het XDM-netwerk van Twiin

Het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASZ) gebruikt het XDM netwerk dat Twiin nu landelijk uitrolt al sinds 2018. Afdelingshoofd Radiologie Cor Ritmeester en informatiemanager Yvette Bos zijn dus ervaringsdeskundigen. Waar zijn zij tegenaan gelopen? Welke tips hebben ze voor ziekenhuizen die zich aansluiten?

Op de vraag hoe het XDM netwerk in de praktijk bevalt, is Cor helder. “In mijn radiologie proces verandert niet zoveel. Het branden van een dvd kost ongeveer evenveel tijd als het oproepen van het XDM-systeem. Ook een dvd laat ik branden met een paar muisklikken. Het verschil zit in het logistieke proces wat daarna komt. Want ik moet die dvd in een envelop doen, iemand komt hem ophalen en met de post versturen. Bij de ontvanger vindt dat proces nog een keer plaats, maar dan achterstevoren. En dat zo’n 4.000 à 5.000 keer per jaar. De winst zit dus vooral in de logistieke stappen die je overslaat.”

Yvette vertelt wat vooraf ging. “Voordat we overstapten op het XDM netwerk hadden we een voortraject met allerlei andere uitwisselingsmogelijkheden. Dat verliep via XDS en was een enorm frustrerend traject. Na implementatie van ons nieuwe EPD werd het erger en konden we alleen nog met houtje/touwtje oplossingen beelden uitwisselen. Wij wilden iets dat eenvoudig, simpel, snel implementeerbaar en niet al te duur was. Dat werd het XDM Netwerk Nederland van Alphatron.”

Naadloze aansluiting op het PACS

Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft een PACS van Sectra. “Dat moest natuurlijk naadloos aansluiten op het XDM netwerk”, vertelt Cor. “We wilden de XDM-functie graag integreren in ons PACS en niet alleen beelden uitwisselen, maar ook de verslaglegging meesturen. Sectra heeft veel ziekenhuizen met een PACS en heeft bij ons, samen met Alphatron, veel gepionierd.” Uiteindelijk hebben de leveranciers de implementatie samen opgepakt en zit het ziekenhuis op integratieniveau 4 (volledige PACS integratie voor verzenden en ontvangen van beelden en verslagen). De leveranciers zagen volgens Yvette samen dat er een win-win-situatie in zat. “Ik hoor in presentaties terugkomen dat ze de kennis die ze bij het ASZ hebben opgedaan nu gebruiken bij de landelijke uitrol.”

Dvd branden om 50 meter te overbruggen

Een beetje beschaamd vertelt Cor het voorbeeld van het EMC (Erasmus Medisch Centrum). “We hebben hier een dependance van de radiotherapie afdeling van het EMC. Onze systemen zijn niet aan elkaar gekoppeld. Dus als zij bij ons beeldinformatie opvragen dan branden we een dvd en lopen daarmee 50 meter naar de werkplek van het EMC. Zij laden die dvd weer in hun PACS en verwerken de beelden. Dat gebeurt zo’n 15 keer per dag. Dat klinkt toch niet als 2020? Als we dit met een XDM-systeem kunnen oplossen, dan scheelt dat heel veel tijd voor beide kanten.”

Politieauto brengt dvd mee

Een ander voorbeeld dat Cor graag benoemd wil hebben is de ftp-verbinding tussen het ASZ en het EMC voor spoedeisende patiënten. Dat is een lastig werkbaar systeem, waardoor de kans op fouten groot is. Het komt ook voor dat de verbinding op een cruciaal moment niet werkt. Er zijn patiënten met spoed met de ambulance naar Rotterdam vervoerd, terwijl er een kwartier later een politieauto met zwaailicht achteraan reed met de dvd. Met een XDM-verbinding voorkom je zo’n levensbedreigende situatie.”

Landelijke infrastructuur laat het vliegen

Yvette is vooral heel blij dat Twiin het systeem niet regionaal maar landelijk uitrolt. “Er wordt vaak ingezet op regionale netwerken. Ik zeg altijd ‘Nederland is al een regio’. Regel deze infrastructuur landelijk, net als allerlei andere nutsmiddelen. Natuurlijk wil ieder ziekenhuis en elke leverancier binnen die landelijke structuur zijn eigen systeempje houden. Met deze oplossing van Twiin kan dat. Door het landelijk op te pakken gaat het straks vliegen.”

Niet alleen beelden uitwisselen

Cor en Yvette kijken graag verder en zien al nieuwe toepassingen voor Twiin in het verschiet. Cor: “We hebben het nu over beelden. Maar er zit meer data in de EPD’s. Als een patiënt uit het Beatrixziekenhuis nu hier komt voor een behandeling, dan krijg ik keurig alle beelden elektronisch toegestuurd. Maar er zit ook een partij papier bij, geprint vanuit hun EPD. Die papieren ga ik vervolgens lezen en inscannen. En na de behandeling stuur ik ook weer zo’n stapeltje papier terug. Niet via de elektronische snelweg, maar met de post.”

Yvette valt Cor bij door te stellen dat ze het uitbannen van dvd’s ziet als een eerste stap. “Beelduitwisseling is superbelangrijk. Maar het gaat natuurlijk om het volledige dossier. Je wilt niet alleen beelden uitwisselen, maar ook klinische data, lab-uitslagen, medicatie. Kortom, alle EPD informatie die er is. Dan ben je pas volledig.”

Radiologie wordt servicebedrijf

Een belangrijk punt dat Cor graag wil benoemen is de functie van de Radiologie bij de beelddistributie. “We willen voorkomen dat alle poli’s zelf beelden gaan distribueren. Bij Radiologie hebben we de expertise en houden we ook bij welk beeld waar naartoe gaat. Zo weten we wie we moeten aanspreken als er iets gebeurt.” “Radiologie is eigenlijk een servicebedrijf geworden”, aldus Yvette. “Zeg gewoon ‘deze patiënt stuur ik door’ of ‘deze patiënt ga ik ontvangen’, zorgen jullie voor de beelden? Mijn advies is: houd het simpel en overzichtelijk. Dat geldt niet alleen voor de rol van Radiologie binnen een XDM-netwerk, maar voor de hele implementatie. Iedereen wil dat dvd’s uit de zorg verdwijnen. Laten we het dat niet ingewikkelder maken dan nodig is.”

 

Radiologie

Ook aansluiten?

Vanaf mei 2020 is de eerste functionaliteit binnen Twiin beschikbaar voor het uitwisselen van beelden en verslagen. Nog dit jaar wil Twiin landelijk dekkend zijn voor het uitwisselen van beelden en verslagen. Alle ziekenhuizen in Nederland worden benaderd door een regionale projectleider en geïnformeerd over de mogelijkheden.

Kijk wie al aangesloten zijn