Zorg organiseren rond de patiënt
Lappendeken van oplossingen
Om meer gegevens van een patiënt in te kunnen zien, participeren zorgaanbieders steeds vaker in samenwerkingsverbanden met eigen deeloplossingen. Toch blijft de Nederlandse zorg op landelijk niveau organisatorisch sterk versnipperd: de verschillende samenwerkingsverbanden sluiten namelijk onderling nog niet op elkaar aan. Twiin kijkt naar wat werkt. Hier maar ook in het buitenland. Om bewezen oplossingen op elkaar aansluiten. Begrippen als knooppunten, landelijke afspraken en regie spelen hierbij een belangrijke rol.
Landelijke afspraken
Om gegevens landelijk te delen tussen verschillende zorgaanbieders met eigen processen, informatiestromen en infrastructuren, zijn eenduidige afspraken nodig. Afspraken op zowel organisatorisch, juridisch, procesmatig, semantisch en technisch vlak, waarbij voldaan wordt aan wet- en regelgeving. Hiervoor ontwikkelt Twiin samen met verschillende partijen een landelijk afsprakenstelsel; het Twiin Afsprakenstelsel. Zorgaanbieders die landelijk gegevens willen delen, sluiten aan op het Twiin Afsprakenstelsel via een 'Gekwalificeerd Twiin Knooppunt (GtK)'.
Binnen het Twiin afsprakenstelsel zijn afspraken gemaakt over:
- Organisatiebeleid: contracten, financiën, verantwoordelijkheden, aansprakelijkheid, doelstellingen, evaluatie;
- Zorgprocessen; voor zover die geraakt worden door de samenwerkingen via het knooppunt;
- Informatie: welke informatiestandaarden, welke informatie, hoe gestructureerd en hoe gecodeerd ;
- Applicatie: welke technische standaarden worden gehanteerd en welke koppelingen zijn nodig of dienen gerealiseerd te worden achter het knooppunt en tussen de knooppunten en gemeenschappelijke voorzieningen;
- IT-infrastructuur: het toezien op of ontwikkelen van een bijpassende technische infrastructuur.